Кодекс Аліментаріус – харчовий кодекс - це збірник міжнародних узгоджених стандартів на харчові продукти. Підготовлений та укладений Комісією Кодекс Аліментаріус – утворенням, що існує з 1963 року, та було створене за участі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН – славнозвісної FAO, та Всесвітньої організації охорони здоров’я – WHO.
Кодекс Аліментаріус створений та існує з метою забезпечення безпеки харчових продуктів та допомагає подолати бар’єри у світовій торгівлі продуктами харчування.
Кому потрібен кодекс Аліментаріус
Обов’язковий для ознайомлення та виконання для всіх операторів харчового ринку, адже саме цей збірник приймає за основу базовий принцип систем управління безпечністю продукції: «від поля до столу» - «from farm to fork». Харчові оператори мають справу з продукцією високого ризику, тому знаходяться в зоні особливої уваги.
В чому переваги кодексу?
В умовах глобалізації дуже важлива уніфікація законодавства, покликаного регулювати міжнародні відносини.
Кодекс Аліментаріус регламентує мінімальний обов’язковий перелік вимог для забезпечення умов безпечності харчових продуктів, виконати які здатні навіть харчові оператори з найбідніших країн. Цей збірник висуває єдині вимоги до правил розробки та структури харчового законодавства. Також тут можна прослідкувати чіткі межі та різницю у вимогах законодавства щодо якості та безпечності харчових продуктів, що досить актуально для діяльності бізнесу в сучасній Україні.
Вертикальні стандарти кодексу Аліментаріус
Що таке вертикальні стандарти – це питання актуальне для бажаючих пройти обов’язкову сертифікацію в Україні. Харчовий кодекс є конкретно-орієнтованим, тобто містить конкретні вимоги до конкретної групи харчових продуктів, наприклад, до риби та продуктів з неї, або фруктових соків.
Кодекс Аліментаріус – користь для Вас
Кожен оператор сучасного харчового ринку в Україні, що має на меті чи вже реалізовує план виходу на міжнародний ринок, повинен:
- чітко знати і усвідомлювати принципи та роль міжнародного харчового законодавства
- неухильно виконувати його норми з метою створення позитивного іміджу та репутації надійного партнера.
Якщо Ви потребуєте допомоги у вивченні та актуалізації нормативної документації в сфері якості та безпечності харчових продуктів чи цікавитесь умовами добровільної та обов’язкової сертифікації продукції в Україні, заповніть заявку на сайті. Ми зв’яжемося з Вами в найближчий час і організуємо високоефективне навчання для Вас та Вашого персоналу.