Процес маркування пакування не обмежується нанесенням необхідної інформації на індивідуальне пакування кожної одиниці продукції. Етапи транспортування та зберігання також мають передбачають виконання ряду вимог до пакування та маркування коробок, пакетів або мішків, ящиків, контейнерів, тощо. Транспортне групове маркування включає:
- маніпуляційні символи;
- основні написи;
- додаткові написи;
- інформаційні написи.
Вимоги до пакування та маркування партій продукції
Залежно від виду та специфічних характеристик продукції застосовуються відповідні види тари. Основні написи, які необхідно наносити при пакуванні партій продукції та маркуванні коробок:
- зареєстроване найменування отримувача вантажу;
- пункт призначення;
- обсяг партії (число вантажних місць), порядковий номер кожного місця.
Додаткові написи:
- відправник вантажу;
- пункт відправки;
- написи транспортних організацій.
Інформаційні написи у маркуванні пакування
- Вага брутто та нетто для кожного вантажного місця або кількість виробів.
- Допускається не вказувати вагу або кількість виробів, якщо ці параметри наведені у маркуванні упакованої продукції.
- Габаритні розміри вантажних місць у сантиметрах.
Дозволяється не вказувати габарити при маркуванні коробок або іншої тари, якщо жоден із габаритних розмірів не перевищує наступних значень:
- 1 м – при транспортуванні відкритими рухомими складами;
- 1,2 м – для критих рухомих складів;
- 0,7 м – для транспортування повітряним транспортом.
Транспортування та маркування упаковки: маніпуляційні позначки
Маніпуляційні позначки – це спеціальні графічні символи, які розміщуються на груповий упаковці товарів та вказують на особливості вантажу, способи поводження з ним, нюанси зберігання та транспортування. Наприклад, ящики з напоями у скляній тарі можуть бути позначені спеціальним символом «Крихке. Обережно», а також символами «Верх» та «Не кантувати», щоб уникнути некоректного завантаження та псування продукції. Нижче на ілюстрації наведено деякі з таких знаків та їх розшифрування.
Зберігання та маркування
Харчові продукти, залежно від конкретного виду та типу, потребують різних умов зберігання. Недотримання таких умов може призвести до псування продуктів харчування ще до моменту попадання на вітрини торгових точок та до закінчення зазначених термінів придатності. Вимоги до маркування упаковки, зокрема, пов'язані із забезпеченням необхідних умов зберігання продукції. Так, для продуктів, які схильні до псування внаслідок впливу прямих сонячних променів або температур, необхідно наносити відповідне маркування, щоб при зберіганні чітко витримувалися умови та параметри середовища.
Крім того, ретельно пропрацьоване маркування:
- сприятиме оптимізації зберігання, автоматизації або спрощенню обліку;
- прискорить відвантажувальні операції;
- дозволить знизити витрати та втрати;
- забезпечить простежуваність.
Великі рітейлери висувають вимоги до маркування, що дозволяють інтегрувати продукцію в існуючу логістику. Тому виробникам та постачальникам, націленим на цей канал збуту, слід забезпечити відповідність таким вимогам.
Вимоги до упаковки та маркування для експортерів
При експорті продуктів харчування необхідно дотримуватися вимог тих країн, в яких планується їх реалізація. Ці вимоги поширюються також і на групову транспортну упаковку. Залежно від того, яка саме продукція готується на експорт, відрізнятимуться регламенти, яким має відповідати пакування та маркування товару. Компанія «Атестор» пропонує низку послуг, спрямованих на досягнення відповідності маркування – від індивідуальних упаковок до упаковки партій продукції:
- аналіз маркування;
- вибір регламентуючої бази;
- розробка макетів маркування з урахуванням вимог регламентів країн-імпортерів;
- переклад маркування.
Невідповідність вимогам до маркування та пакування експортних продуктів харчування часто ускладнює та затягує процедуру проходження митного контролю або призводить до повернення всієї партії продукції. Це тягне за собою додаткові фінансові витрати та репутаційні втрати в очах зарубіжних партнерів. Тому важливо подбати заздалегідь про відповідність маркування при зберіганні та транспортуванні продукції. Зверніться до спеціалістів «Атестор» та отримайте індивідуальну консультацію з питань маркування.