Від зберігання до переробки зерна: що потрібно для переробки зерна на борошно

Тема: Харчова безпека

Дата створення:

Останнє оновлення:

У зв’язку з обмеженим експортом зернових внаслідок розгортання воєнних дій на території держави більшість операторів ринку, що надають послуги зі зберігання зерна, стикнулися з проблемою його реалізації. Багато з них приймають рішення віддати зерно на переробку. 

Злакові культури, такі як пшениця, жито, а також частину вівса та кукурудзи, переважно переробляють на борошно для продажу або подальшого використання у харчовій промисловості.

На що потрібно звернути увагу, коли плануєте дообладнати елеватор на борошняне виробництво?

Обладнання для переробки зерна

Будь-який елеватор зазвичай обладнаний необхідною кількістю зерносховищ (силосів) та транспортерів, а також зерносушарками за потреби. Для виробництва борошна цього устаткування не достатньо.

Перед розмелюванням зерно підготовляють шляхом очищення від домішок та зволоження зерна. На цих етапах застосовують зерноочисні машини, каменевідбірники, магнітне обладнання, сепаратори, сита, підігрівачі зерна, зволожувальні машини тощо. Помел зерна являє собою почергові процеси подрібнення та просіювання. Після млинів або вальцевих верстатів встановлюють ситовіяльні машини для сортування подрібненого зерна по крупності. Фасування борошна можуть здійснювати за допомогою пакувальних апаратів, кантерів, вагів та іншого обладнання залежно від виробничих потреб.

Державна реєстрація виробництва борошна

Чи потрібно повторно реєструвати потужності виробництва при розширенні сфери діяльності оператором ринку? Ні, реєстраційний номер підприємства зберігається, проте виробник зобов’язаний надати необхідну додаткову інформацію про зміни в його діяльності протягом 10 робочих днів територіальному органу компетентного органу (обласні, районні управління Держпродспоживлужби України).

Новий НАССР?

Як відомо, всі оператори ринку, в тому числі елеватори та підприємства,  що надають послуги зберігання та транспортування зерна, впроваджують принципи НАССР згідно законодавчих вимог. Чи достатньо впроваджених програм-передумов і процедур НАССР для процесів зберігання та транспортування, якщо переробляти це зерно на борошно? Ні. При внесенні змін у виробничі процеси підприємства необхідно переглядати систему НАССР на предмет її ефективності в нових реаліях діяльності. Під час переробки зерна на борошно з’являються нові технологічні етапи, на яких можливе виникнення небезпечних факторів неврахованих в системі НАССР. Тому варто здійснити перегляд системи, розробити доповнену блок-схему процесу виробництва та повторно провести аналіз небезпечних факторів, визначення ККТ та внести зміни до плану НАССР.