Безперечно, впровадження системи НАССР в дитячих садочках, дошкільних закладах та школах є обов’язковою умовою для гарантії безпечного харчування малюків. Окрім того, що принципи НАССР дають впевненість та гарантії, як керівництву так і споживачам, в дотриманні санітарних та гігієнічних вимог при організації харчування в садочках та школах, їдальні відносяться до підприємств громадського харчування, тому згідно законодавчих вимог, система управління безпечністю (принципи ХАСП)на цих об’єктах повинна впроваджуватись обов’язково.
Впровадження системи ХАССП для дитячих садків та шкіл
Система ХАССП для їдальні – завдання не з найлегших, адже для забезпечення всіх вимог системи, необхідно продумати технологічний процес до дрібниць. Будь-яке недоопрацювання в питаннях управління безпекою продуктів харчування і готових страв здатне спричинити масові отруєння споживачів. Найретельніший контроль повинен здійснюватись на етапах:
1 – Зберігання продуктів, що швидко псуються;
2 – дотримання особистої гігієни працівниками їдальні та санітарних норм в приміщенні;
3 – дотримання технології приготування їжі.
В більшості їдалень весь технологічний ланцюжок (всі процеси) виконується в одному місці. Тобто приймання сировини від постачальників, її зберігання, обробка продуктів, приготування страв, подача та споживання, як правило поєднані в одному обмеженому просторі. У подібних умовах, де немає чіткого розділення зон, контроль технологічного процесу, якості продукції повинен бути особливо жорстким.
Вимоги ХАССП для школи та дитячого саду
Вимоги ХАССП для школи досить суворі, адже від виконання всіх умов залежить здоров’я дітей, та базуються на основних санітарних правилах та гігієнічних нормах. Необхідно розробити документацію (програми виконання санітарних норм , аналіз небезпечних факторів впливу на продукти, план ХАССП, протоколи перевірки критичних точок контролю), провести навчання персоналу, пройти реєстрацію потужності в Держпродспоживслужбі.
Дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах призводить до цілого ряду позитивних моментів:
Унеможливлення потрапляння до споживача неякісного продукту, адже ще на етапі приймання від постачальника можна в документальній формі відстежити методи контролю, які пройшла сировина перед тим, як потрапити до їдальні;
Контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу (миття та дезінфекція кухонного та столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, прибирання сміття та відходів, боротьба з шкідниками, приготування страв);
Своєчасна утилізація або повернення постачальнику продуктів неналежної якості;
Уникнення перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно вимог ХАСП, сирі і готові продукти повинні зберігатися окремо).
Якщо ви турбуєтеся за репутацію вашої їдальні, не хочете мати проблем з державними наглядовими органами, прагнете до ефективної і успішної роботи в сфері громадського харчування, то впровадження принципів НАССР стане для вас стабільною гарантією якості обслуговування безпечними продуктами та стравами.