ХАССП на молочному підприємстві

Тема: Харчова безпека

Дата створення:

Останнє оновлення:

Система ХАССП на молочному підприємстві обов'язкова до впровадження та матиме деякі особливості, пов'язані зі специфікою сировини й готової продукції. Такі особливості обумовлені тим, що молоко – продукт тваринного походження, а способи його обробки, зберігання та технологічних процесів виробництва різної продукції з молока мають ряд специфічних відмінностей та особливих вимог.

Етапи впровадження ХАССП на молочному підприємстві

Алгоритм впровадження системи для підприємства, що спеціалізується на випуску молочної продукції, в цілому, аналогічний класичному плану, що складається з 12-ти ключових кроків. Розробка та впровадження ХАССП на молочному підприємстві включає наступні етапи:

  • формування групи HACCP, яка для молокопереробного підприємства буде включати наступних фахівців: мікробіолог, відповідальний за прийом та розподіл сировини, інженер-хімік; окрім того, до складу групи включається інженер з якості та деякі інші фахівці;
  • розробка плану на підставі специфіки діяльності, вимог регламентів галузі;
  • описова частина: при впровадженні ХАССП на молочному підприємстві в такій документації вказуються фізичні і хімічні властивості сировини, номенклатура мікроорганізмів, терміни і умови зберігання, методи переробки, тощо;
  • визначення і фіксація особливостей вживання продукції: вікової групи споживачів, вживання в сирому вигляді або виключно з попередньої термообробкою, тощо;
  • розробка блок-схем виробничих процесів;
  • аналіз ризиків, позначення критичних контрольних точок (ККТ);
  • аналіз ризиків в межах ККТ;
  • тестування розроблених блок-схем в умовах реального виробництва;
  • аудит технологічних процесів;
  • розробка коригувальних заходів;
  • вибір процедур та способів перевірки й моніторингу системи;
  • заповнення звітної документації.